Quantcast
Channel: Dezvăluiri – Adevarul Despre Daci
Viewing all 286 articles
Browse latest View live

Adevăruri șocante despre istoria noastră!

$
0
0

01. ianuarie
Nu credeam că așa ceva este posibil… Deși aceste pământuri au scos la lumină dovezi ale unei istorii excepționale, sistemul bolnav și agenții anti-români își fac treaba mai bine decât vă închipuiți pentru ca această istorie să nu ajungă la urechile tinerilor români.

Astfel, acum 4 zile, vorbind unui grup de 30 de studenți de la jurnalism despre istoria antică și neolitică a acestor meleaguri, am constatat uimit că din cei 30 de tineri, niciunul nu și-a adus aminte să fi auzit vreodată despre cultura Cucuteni, doar unul sau doi auziseră vag despre tăblițele de la Tărtăria iar despre geto-daci știau doar varianta oficială de doi bani: că Traian i-a învins pe daci și că dăcițele s-au cuplat cu militarii și coloniștii romani, din treaba asta rezultând poporul român. Iar faptul că acestea sunt lucrurile pe care le știu majoritatea tinerilor români, nu este din vina lor!…

Din punctul meu de vedere situația este dramatică și arată, dincolo de orice semn de întrebare, că oamenii sistemului care decid ce trebuie să cuprindă manualele de istorie, or nu au habar pe ce lume trăiesc, or sunt niște nenorociți care au ca misiune ștergerea identității românilor. Peste toate, profesorii de istorie care nu sunt capabili să iasă din schema idioată a programei școlare și să le vorbească copiilor și despre acele mari adevăruri pe care cărțile de istorie le ignoră, nu-și merită calitatea de dascăli. Pentru că, în acest caz, nu sunt decât niște slujbași fără conștiință.

De ce spun toate acestea? Pentru că nu este acceptabil ca lucrurile excepționale ale istoriei noastre să nu fie cunoscute de copiii și tinerii români.

Oameni buni, Cultura Cucuteni a fost vârful cultural și social al Europei timp de 1.500 de ani, de acum 7.000 de ani, până acum 5.500 de ani. Cucutenienii aveau case cu etaj și pe piloni, aveau podoabe din aur și unelte din aramă, o ceramică excepțională din toate punctele de vedere, ale cărei motive decorative concurează arta contemporană, cultivau aproape toate cerealele cunoscute, cultivau viță de vie și pomi fructiferi, creșteau animale domestice, aveau o spiritualitate surprinzătoare… Cum să nu dedici pagini întregi acestei culturi în manualele de istorie? Cum să nu faci această cultură un brand de țară? Ei bine, ignoranții și rău intenționații din sistem au grijă ca informațiile despre această extraordinară cultură să nu ajungă la tinerii români!

cucuteni-strip

Apoi, Tăblițele de la Tărtăria sunt recunoscute astăzi de mari savanți străini ca dovezi sigure ale primei scrieri din lume, cu 2.000 de ani mai veche decât cea sumeriană. Este puțin acest lucru? Nu, este un adevăr uriaș! Așadar, cum îți permiți tu, Stat Român, să nu îți asumi această realitate și să dedici bani, specialiști și timp pentru a transmite acest mesaj întregii lumi, prin toate canalele pe care tu, Stat Român, le ai? Nu mai vorbesc de câte pagini ar trebui să îi dedici subiectului în cărțile de istorie destinate copiilor români…

tablitele-de-la-tartaria2

Nu în ultimul rând, cât timp o să mai tolerăm minciuna romanizării dacilor, ca și ignorarea faptului că geto-dacii s-au războit cu romanii încă 200 de ani după înfrângerea lui Decebal sau că Imperiul Roman a ajuns să fie condus de Împărați de Orgine Dacică, cum ar fi Regalianus sau Galerius? Imaginați-vă: sursele latine recunoscute în toată lumea spun, negru pe alb, că la conducerea Imperiului Roman au ajuns, la un moment dat, împărați de origine dacică, iar cărțile noastre de istorie se prefac că nu știu acest lucru sau că nu e important și îl ignoră. Chiar așa? Nu e oare un episod spectaculos? Ba da. Poate nu este pentru oligofrenii din unele instituții ale statului – fie ele politice sau științifice – dar pentru orice om cu o minimă inteligență este important și, în același timp, este deosebit de suspect că nu se vorbește despre acest fel de episoade istorice în cărțile destinate copiilor noștri.

În concluzie, ticăloșia ștergerii identității românilor funcționează din plin, iar stoparea acestei agresiuni trebuie să vină din spațiul „civil”. Dacă doar dați mai departe informațiile pe care cercetătorii loiali acestui neam le fac publice, este deja un mare câștig. Într-o zi, nimeni nu o să mai poată ignora aceste realități!

Daniel Roxin

Cărți pentru copii disponibile pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Istoria-geto-dacilor

dacia-preistorica-ilustrata

burebista carte pt copii


Marile aberații ale DEX-ului. Despre “mutațiile genetice” SF ale limbii române…

$
0
0

dex mirare
Oameni buni, vă invit la circ. Un circ lingvistic în care veți descoperi ciudățenii care ne duc la concluzia că unii dintre autorii DEX-ului este posibil să se fi specializat într-o nouă și necunoscută ramură a geneticii – etimogenetica, lucru care ar explica… inexplicabilele lucruri pe care le avem în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

În primul rând, ar trebui să subliniez faptul că, potrivit DEX-ului, românii NU au fost capabili să creeze cuvinte!!! Acest lucru le-a depășit nivelul intelectual, stabilindu-se astfel o premieră mondială. Prin urmare, au împrumutat întreg vocabularul de la latini, slavi, unguri, bulgari și de oriunde altundeva. Doar de la geto-daci să nu fie! Chiar și puținele cuvinte despre care se spunea că ar veni de la geto-daci sunt date mai nou cu etimologie necunoscută…

Așadar, românilor le este interzis să aibă cuvinte autohtone, pentru că acest lucru ar fi împotriva dogmei romanizării care, ca orice dogmă, nu se discută. Trebuie să fie considerată lege naturală, precum gravitația!

Totuși, a pretinde că un popor care a trăit de milenii cățărat pe munți nu a fost capabil să își conserve o zestre proprie de cuvinte. nici măcar în legătură cu obiectele și acțiunile cele mai simple, specifice unei vieți sedentare, și că până și pe acestea le-a luat de la migratori, cărora nu le erau specifice prin însuși modul lor de existență, este o mizerie!

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaDar pentru că absurdul nu este ușor detectabil fără o îndrumare adecvată, vă invit să îl descoperiți mulțumită cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu, a cărei carte “Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” este o lovitură teribilă dată aberantei teze a romanizării geto-dacilor și a aiurelilor din DEX.

Astfel, descoperim lucruri de un absurd frate cu ridicolul. Imaginați-vă că, potrivit DEX-ului, „Găina” latină (cuvânt luat din latină – conf. DEX) are un partener slav, „Cocoșul” (cuvânt luat din slavă – conf. DEX), cu care face „Pui” latini, că are gena mai puternică. Mai mult decât atât, mutațiile genetice sunt și mai evidente în cazul altei specii de orătănii. Astfel „Gâsca” și „Gânsacul” bulgare, pe teritoriul României nasc „Boboci” neo-greci. Aici vorbim deja de un miracol lingvistic în fața căruia nu putem decât să ne aplecăm… ținându-ne cu mâinile de stomac – unii de râs, alții de greață!

Absurdul urcă pe noi culmi de progres atunci când ajungem la cuvintele „Mamă” și „Tată”. Pentru că românii, deși le-au luat din latină, conform DEX-ului, au fost prea proști ca să creeze din acestea cuvintele „Maică” și „Taică” și au așteptat sute de ani pentru a le împrumuta de la migratori – de la bulgari și slavi. Vă vine să credeți așa ceva?!?

Ei bine, lucrurile prezentate în acest articol sunt doar o frântură din ceea ce DEX-ul – “copilul infirm al Academiei Române” (Dumitru Ioncică) – ne prezintă.

Dacă doriți să vedeți cât de mare este minciuna și cât de frumos este adevărul care îi ia locul, citiți cartea cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu – „Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” Disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

DEZVĂLUIRI – Arheolog polonez: „Dacii sunt parte din istoria noastră”

$
0
0

DRACONUL DACIC
„Cum să cauţi daci în Polonia şi în Ţările Baltice? Nu există aşa ceva!”, m-a „încurajat” un amic istoric, când i-am spus că şi în anul acesta vom porni, cu revista „Formula AS”, pe urmele dacilor, mai întâi la Varşovia şi apoi în Ţările Baltice. Dar când i-am vorbit despre informaţiile pe care le găsisem în lucrări de ultimă oră, scrise de arheologi polonezi, profesorul mi-a urat succes: „Dacă la faţa locului informaţiile vor fi confirmate, cu subiect şi predicat, de specialiştii polonezi, suntem în faţa unor descoperiri cu adevărat spectaculoase!”. În plină luptă între curentul „dacopat” – care amestecă şi valorifică teorii şi informaţii aiuristice despre daci, şi înver­şunaţii săi critici, pentru care simpla invocare a dacilor te califică drept anacronic sau naţionalist – specialişti de primă mână din străinătate vin cu informaţii extraordinare despre aria de răspândire şi influenţa dacilor în Europa, mult dincolo de graniţele provinciei romane Dacia, înspre nord, pe malurile Vistulei, în fostul Danzig german şi pe ţărmul Mării Baltice. Documente uluitoare, pe care ne bucurăm să le oferim, în premieră, cititorilor revistei „Formula AS”.

obiecte dacice

arheolog polonez

Până acum câţiva ani, Dacia însemna pentru polonezi maşina scoasă de români cu tehnologie franceză, care le-a umplut şoselele şi autostrăzile, mai cu seamă după succesele numite Duster şi Sandero. Arheologul Marcin Rudnicki recunoaşte că şi pentru el, ca spe­cialist în istorie antică, Dacia a fost, ani de zile, un subiect minor. „Ştiam, în mare, po­vestea lor, ştiam de Burebista sau Decebal, dar dacii erau un subiect marginal pentru noi, polonezii, erau dintr-o realitate prea îndepărtată ca să ne intereseze cu adevărat”. Cu toate astea, încă în 1970, celebrul arheo­log şi profesor universitar Tadeusz Sulimirski, ulterior profesor de arheologie central şi est europeană, la Universitatea din Londra, o so­mitate a istoriografiei poloneze, venise cu o teză absolut explozivă (căreia nici cercetătorii polo­nezi, dar nici măcar cei români nu i-au dat vreo­dată atenţie): „arealul format de Carpaţii de Nord din zona Poloniei şi colinele din jurul lor a fost locuit în pre­istorie de triburi traco-dace!”. Sulimirski a murit la începutul anilor ’80, lucrarea sa a fost trecută la in­dex, cu „vina” că ar folosi argumente prea „avântate”, iar tema dacică a dispărut din dezbaterea ştiinţifică, înainte să se impună cu adevărat. Aşa se face că, până acum zece ani, Dacia şi locuitorii săi din antichitate lipseau cu totul din orizontul opiniei publice polo­ne­ze, pentru care universul antic al ţării lor se îm­părţea între neamurile germanice şi cele celtice. Punct!

Dacii de pe malul Vistulei

Iată însă că în ultimii ani, săpăturile arheologice din Polonia scot la iveală (spre totala indiferenţă a istoricilor români) o cantitate tot mai mare de mate­rial dacic. Pur şi simplu, subiectul nu mai poate fi neglijat! Pe de altă parte, aceste noi informaţii ajung pe mâna unor profesionişti tineri şi ambiţioşi, infor­maţi şi lipsiţi de prejudecăţi, dornici să iasă din para­dig­mele ponosite ale interpretărilor istorice clasice. Aşa se face că, studiate atent şi comparate cu desco­periri similare din alte ţări, multe dintre obiectele de podoabă sau resturile ceramice antice de pe şantierele Poloniei scapă de eticheta obişnuită a apartenenţei lor la cultura celtică şi intră în sfera de influenţă dacică. Arheologii Iwona Florkievicz (acum în Ger­mania, pe atunci la Universitatea din Rzeszow) şi Marcin Rudnicki (Universitatea din Varşovia) sunt doar doi dintre cercetătorii polonezi care şi-au dedicat ultimii ani clasificării, organizării şi analizării urmelor dacice din zona Poloniei: numeroase vase, felurite figurine ceramice sau metalice, printre care un superb cap de bou încastrat în argint, capace de oale, cupe cu pi­cior înalt. Iwona Florkiewicz gă­seşte toate aceste artefacte, de in­spi­raţie sau pro­ve­­nienţă dacică, în jumătatea de sud a Poloniei, de-a stânga şi de-a dreapta ma­lu­rilor fluviului Vistula, care se varsă în nord, la Marea Baltică (exact cum afir­mase şi marele Va­sile Pârvan, în „Getica” sa: „Da­­cii nu sunt la Vistula o excepţie, ci ei sunt foarte numeroşi şi în legătură unii cu alţii”).

banner artefacte geto dacice

http://dacia-art.ro/index.php/

E vorba despre nu mai puţin de 50 de desco­periri diferite, care se întind pe un interval de datare de mai bine de 300 de ani, înainte şi după anul 0 al erei noastre, şi pe o suprafaţă uriaşă, de peste 400 de kilometri pătraţi! La rândul său, după ce a găsit urme de brăţări dacice pe un şantier din Polonia, arheo­logul Marcin Rud­nicki a publicat, într-unul din­tre studiile sale recente, o hartă a prezenţei aces­tora în Polonia şi în împrejurimi. O hartă impre­sionantă, pe care o desfăşoară în biroul său. E plină Polonia de astfel de brăţări dacice, din care au fost deja identificate aproape 20. Cele mai multe dintre ele sunt reprezentate pe harta lui Marcin, de puncte negre, înghesuite în sud, în jurul Cra­coviei, şi în centrul ţării, în jurul Var­şoviei. Dar câteva dintre ele se găsesc în zone unde era greu de bănuit influenţa dacilor: la Marea Bal­tică, la Lalendorf, în Germania, sau lângă Gdansk, în Polonia, peste drum de Scandinavia, şi la doi paşi de Lituania.

vistula

 

Burebista şi ceştile dacilor

Fragmentele de brăţară din faţa mea au fost descoperite pe şantierul arheologic de la Pel­czys­ka. O poveste uluitoare, care justifică pe de­plin călătoria mea în Polonia, dând sens şi călă­toriilor revistei „Formula AS”, în căutarea de urme vechi româneşti. Marcin a fost intrigat de aceste „piese” metalice, cu care alţi colegi de-ai săi nici măcar nu şi-ar fi bătut capul. „În arheo­logia poloneză, acest tip de brăţări au primit mereu interpretări greşite. Mulţi le-ar fi declarat brăţări de influenţă celtică şi cu asta, basta!”. Dar Marcin nu lucrează aşa. A studiat atent spe­cificul lor şi a încercat să afle unde se mai gă­sesc brăţări de acest fel. Aşa a aflat că sunt „bră­ţări tip 3 Şimleul Silvaniei”, brăţări cu nodo­zi­tăţi, cu „ferestre”, cum li se mai spune cer­curi­lor de pe suprafaţa lor, nişte podoabe tipic dacice. Marcin a luat legătura cu arheologi români şi a aflat că e plină Transilvania de astfel de brăţări, care erau un semn al puterii şi erau purtate, cel mai probabil, de nobilii daci, fiind des­coperite mai cu sea­mă în zona cetăţilor din Ardeal. Dar marea surpriză a fost să găsească o mulţime de fragmente de brăţări dacice, de acelaşi gen, în vreo alte 17 locuri din nor­dul Germaniei şi al Poloniei, cele mai îndepărtate de Dacia antică fiind cele găsite pe ţărmul Mării Baltice. A studiat aliajul din care erau făcute, iar concluzia a fost că ele nu puteau fi produse în zona Poloniei, deci provenienţa lor clară era Dacia.

„Dar ce să caute aceste brăţări dacice în Polo­nia?”, rosteşte Marcin întrebarea care mă obsedează şi pe mine, de când am plecat de la Bucureşti. „Pre­zen­ţa dacilor în zona Poloniei a început în secolul III înainte de Hristos, conform unor cercetări bazate pe descoperirea, la noi, a unor monede din arealul dacic.  Apoi, pe vremea regatului lui Bu­re­bista (în jurul anului 60 înaintea erei noas­tre), obosit de veşnicele incursiuni ale triburilor boi­lor pe teritoriul său, marele rege geto-trac trece la atac şi provoacă, undeva pe râul Tisa, una dintre cele mai mari bătălii din istoria dacilor. Boii sunt, prac­tic, raşi de pe faţa pământului de daci. Acesta este momentul, în jurul jumătăţii primului secol înainte de Hristos, când cera­mica specific dacică apare masiv în nordul Slovaciei şi în sudul Poloniei. Din punctul meu de vedere, această apariţie este legată de extinderea regatului dac al lui Burebista spre nord. Pentru mine, prezenţa «ceştii dacice» şi a altor forme de ceramică dacică, în zona noastră, e proba directă a prezenţei fizice a daci­lor aici! Eu însumi am descoperit, într-un mormânt al unei aşezări din Pelczyska, o ceaşcă dacică. Să spui că o astfel de ceramică, făcută de mână (e foarte rudi­mentară), ar fi un import, e pur şi simplu o prostie. E o ceramică foarte primitivă. Nu ai cum să imporţi aşa ceva la mii de kilometri distanţă! Prezenţa ceştii da­cice în Polonia nu se poate explica decât prin faptul că dacii au venit aici cu tradiţiile lor de olărit şi cu obi­ceiurile de a le folosi. Foarte posibil, puterea lui Bu­rebista a fost atât de mare, încât să se fi extins până în Polonia”, spune Marcin Rudnicki. Apoi scoate dintr-un sertar o ceaşcă dacică, descoperită la Pelczys­ka, şi o priveşte cu mândrie: „Nu e valoroasă ca obiect de patrimoniu, foarte va­loros e, însă, ce ne spu­­ne ea”. Ceaşca aceasta e argumentul suprem pen­tru a demonstra că dacii au trăit pe malurile Vistulei! Îmi dă voie să o ating. Are ceva din asprimea şi ro­bus­teţea mâinilor care i-au dat viaţă, acum mai bine de 2000 de ani, frământând lutul de pe malurile Vis­tulei.

ceasca dacica

Marcin mai deschide o dată cufărul şi îmi pune în faţă două monede de argint. „Ai o exclusivitate, sunt niş­te monede ciudate, pe care le-am descoperit foarte re­cent. Contactele dacilor cu nordul Europei erau mai pu­ternice decât ne imagi­năm, iar în acest sens, există in­formaţii nepublicate încă. Trebuie să scriu un articol despre asta! Majoritatea mo­­nedelor republicane romane, pe care le-am găsit în Polo­nia, nu vin direct din sud, pe direcţia Moraviei, ci vin prin Dacia. Probele acestei teorii sunt monedele pe care le vezi aici, imitaţii dacice ale unor denari romani. Arată destul de bine, dar ştim că sunt imi­taţii, pentru că faţa monedei este de la un tip de denar, iar reversul este de la altul, e un mix de două monede în­tr-una sin­gură. Avem tot mai multe descoperiri de acest fel, care sunt complet nepu­blicate! Se vede o imitaţie de inscripţie romană, făcută în cel mai pur stil barbar, pen­tru că e evident că meşteşugarul dac nu ştia să scrie, iar atunci a mâzgălit nişte semne care aduceau, cumva, în mintea lui, cu literele alfa­betului latin. S-au găsit monede similare şi în România, deci nu e niciun dubiu că nu ar fi dacice. Perio­dizările mone­delor de acelaşi tip găsite în Polonia şi România se suprapun perfect, ceea ce e extraordinar, un alt argu­ment că ele au ajuns aici din Dacia. Nu e o coin­cidenţă! Toate aceste noi descoperiri aduc mari schim­­bări în informaţiile noastre legate de daci. Pre­zenţa dacilor aici, în ultimul secol dinaintea lui Hris­tos, este certă.”

Măreţele falsuri dacice

 „Subiectul mi se pare fascinant, aşa că voi conti­nua să cercetez prezenţa dacilor în Polonia. Acum ne e clar că pentru cei care au trăit aici, cu excepţia lu­mii celtice, a doua cea mai importantă civilizaţie pre-romană a fost cea dacică. Majoritatea monedelor romane nu au venit direct şi pe cel mai scurt drum, ci ocolit, prin intermediul dacilor. Deci, cei de aici erau mai conectaţi cu dacii decât cu romanii şi mai mult decât cu oricine altcineva. Mă gândesc că ar fi foarte interesant să facem un proiect comun cu colegii români, ca să cercetăm împreună materialele de provenienţă dacică! Eu degeaba aflu din ce e fă­cută o brăţară care ar pu­tea fi dacică, dacă nu am datele să o compar, dacă nu am analize si­mi­lare fă­cute pe descope­ri­rile din Ro­mâ­nia… În is­torio­grafia noastră, ima­ginea dacilor nici măcar nu e cris­ta­li­zată. Am des­cope­rit abia acum trei ani mo­nedele acestea extra­or­di­nare din Dacia, încă nu am pu­blicat nimic. E doar în­ceputul unui nou episod legat de prezenţa şi de influenţa lumii da­cice în această parte a Europei. Până acum câţi­va ani, lumea dacică era ceva foarte îndepărtat pen­tru noi, o lume diferită. Acum e clar că dacii nu sunt de pe altă lume, că sunt parte din realitatea noastră preistorică, sunt parte din istoria noastră!”

moneda 1

monede 2

Ciprian Rus
Citește articolul integral aici: Formula As

DEZVĂLUIRI: Vlahii din Carpații Nordici (Polonia, Cehia, Slovacia), urmașii DACILOR LIBERI

$
0
0

dac cu dracon
Așa cum am spus-o și în alte rânduri, istoria românilor este surprinzătoare, uneori de-a dreptul incredibilă. De aici, din zona Arcului Carpatic, au radiat în toate direcțiile cardinale, de mii de ani, strămoșii noștri traco-geto-dacii, iar mai apoi vlahii, continuatorii lor.

Astfel, artefactele scoase la lumină și izvoarele istorice antice și medievale ne vorbesc clar despre faptul că strămoșii românilor de astăzi au realizat, din vremuri îndepărate, una dintre cele mai ample colonizări ale Europei. Mărturie stau și marile comunități de vlahi sau aromâni din peste 10 state europene, în locuri ale Europei la care românul obișnuit nici nu s-ar putea gândi.

Banner cu tricouri dacice
http://dacia-art.ro/

În emisiunea de astăzi, împreună cu profesorul Avram Fițiu, vă vom dezvălui lucruri uimitoare despre cei un million de vlahi din Carpații Nordici (Polonia, Cehia și Slovacia), cei care se consideră urmașii dacilor liberi de la izvoarele Vistulei. O comunitate cu care Statul Român nu are nicio relație, în spiritul antiromânesc dovedit al celor care ne conduc de 25 de ani.

Acolo, în Carpații Nordici, există sute de localități cu nume românești și o zonă numită Bucovina. În acest spațiu s-au născut doi președinți de țară al căror nume are rezonanțe românești: Andrei Duda, președintele Poloniei și Andrei Kișka, președintele Slovaciei. Tot aici, Papa Ioan Paul al II-lea, revendicat de vlahii din Polonia ca fiind din neamul lor, folosea tricolorul românesc pe mitră și pe alte obiecte vestimentare.

Vizionați această emisiune pentru că merită!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Incredibil: Cetatea regelui geto-dac Dromihete a fost distrusă cu buldozerele

$
0
0
cetate distrusa cu buldozerul
Anchetă penală la cel mai mare sit arheologic din judeţul Ialomiţa. În urmă cu aproximativ o lună, în urma unei inspecţii în teren, cercetătorii de la muzeul din Slobozia au descoperit faptul că o bună parte din situl arheologic a fost distrusă cu buldozerele. Procurorii încearcă să descopere cine a avizat lucrările în urma cărora o porţiune a sitului a fost distrusă. Aşezarea istorică are importanţă naţională, cercetările scoţând la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete
, ne spune Adevarul.ro
Doar în România este posibil așa ceva și asta în primul rând datorită autorităților culturale care au lăsat majoritatea siturilor arheologice din țară fără măcar un indicator care să le spună oamenilor ce este acolo. Asta face ca ghiolbanii locali, retardații mărunți care ajung pe la butoane și care nu au nici cea mai mică idee de ce au pe propria moșie, să bage buldozerele inclusiv pe șantierele arheologice.
Situația nu este singulară. La 20 de km de București, cetatea Argedava, locul de naștere a celui mai mare rege geto-dac, Burebista, este abandonată, fără un indicator, motiv pentru care a și devenit un fel de groapă de gunoi pentru localnici. În aceeași schemă se află și cetățile medievale ale lui Gelu și Menumorut, conducătorii locali din Transilvania care erau aici la venirea ungurilor în secolul IX. Nu numai că nu există indicatoare care să vorbească despre Gelu și Menumorut, dar într-una dintre cetăți se cultivă porumb, iar în cealaltă există un teren de fotbal. Iar aceast lucru este regula la nivel național.
Așadar, cine este responsabil pentru această situație impardonabilă la nivel național în care istoria noastră este lăsată de izbeliște? Vă spun eu: Ministerul Culturii, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, autoritățile culturale locale, arheologii și istoricii fără conștiință care nu sunt interesați decât să își ia salariul și să adune puncte pentru cariera lor de doi bani! Desigur, istoricii și arheologii cu vocație nu se includ în descrierea de mai sus.
Revenind la nenorocirea semnalată prin acest articol, trebuie subliniat că situl arheolgic de la Piscu Crăsani este primul șantier arheologic deschis în țara noastră, un șantier unde a săpat și marele Vasile Pârvan acum 100 de ani, un monument cultural de cea mai înaltă clasă din Patrimoniul Cultural Românesc. Aici, marele rege Dromihete și-a avut probabil și capitala.
Cine a fost Dromihete? Un rege geto-dac celebru, care a domnit acum 2.300 de ani și despre ale cărui fapte au vorbit elogios autorii antici, povestea lui devenind cunoscută în toată lumea. Regele Dromihete a reușit să îl învingă de două ori pe invadadatorul Lisimah, fost general în armata lui Alexandru Macedon, devenit mai apoi rege al Traciei. Nu numai că l-a învins, dar i-a și dat o lecție memorabilă de viață. Luându-l în captivitate împreună cu toți generalii săi, în loc să îi ucidă pe toți, i-a pus la o masă unde i-a servit din farfurii și cupe de aur, în timp ce el, împreună cu comandanții geto-daci, au luat masa folosind vase și cupe din ceramică sau corn. Acest gest, plus discursul moralizator și faptul că după aceea i-a eliberat, a adus pace pe termen lung între cele două regate, lecția dată de Dromihete uimind lumea antică…
Ei bine, în loc să îi cinstim memoria și să valorificăm turistic locul în care marele rege geto-dac a trăit, niște idioți au intrat cu buldozerele și au distrus o parte din situl arheologic!
_
Așa cum era de așteptat, autoritățile locale sunt de altă părere:
_
N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!” precizează Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu. (Adevărul.ro)

Această poziție este contrazisă însă de arheologi:

Zona a fost categoric compromisă. Am observat mai multe resturi de ceramică şi chiar rămăşiţele unui mormânt medieval. Nu vom putea şti niciodată ce a fost de fapt în această zonă, pentru că s-a intervenit în acest mod” mai spune Ioan Cernău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa. (Adevărul.ro)
Dacă nici abuzul de la Piscu Crăsani nu va trezi la realitate Ministerul Culturii și celelalte autorități politice și culturale, atunci este vai de noi. Protejați șantierele arheologice! Protejați patrimoniul cultural românesc!
Mai multe despre regele geto-dac Dromihete puteți afla din filmul documentar TRACII, Istorie ascunsă pe care l-am lansat în anul 2013. Îl puteți viziona mai jos.

Sarmizegetusa a fost cetate EVREIASCĂ (greco-ebraică)!!! – ne spune BEN AHARON COHEN

$
0
0

sarmis steaua lui david
Multe mi-a fost dat să aud la viața mea dar ceea ce veți citi mai jos întrece orice altceva. Potrivit lui Obedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen („israelian și grec nativ – din naștere – și rezident român” – după cum se descrie pe propriul blog): 1. Hiperboreenii erau de fapt evrei; 2. Între 101 și 105 nu dacii au luptat cu romanii, ci triburile evreo-grecești de la Dunăre; 3. Sarmizegetusa era o cetate greco-ebraică…

Citiți și vă minunați:

“Pe teritoriul Daciei antice primii evrei au ajuns aici in vremea regelui Solomon, la Drobeta. In timpul campaniilor militare contra dacilor foarte multi iudei au venit in Dacia ca aliati sau refugiati din calea regelui Darius. In timpul regelui Decebal evreii aveau colonii la Dunare si traiau amestecati cu grecii si cu arameii si se numeau HYPERBOREOS […] si au fost primul trib dacic nu yazig sau traco-dalmat, dacic prin adoptie care a intrat in lupta cu trupele lui Traian Nerva. Din anul 100-101 era noastra pana in 105 trupele hiperboreenilor evrei-greci naturalizati la Dunare au aparat Dacia singuri, fara implicarea directa a trupelor dacice. Cetatile greco-ebraice de pe Dunare se numeau Svarim (Severin), Torah (Tereea), Dibreta (Drobeta), Yahwiata (Yahovita), si chiar Sarmisegetuza.”

La prima vedere, aceste afirmații par doar rezultatul unei minți înferbântate. Dacă însă luăm în calcul cartea România Iudaică a scriitorului Teșu Solomovici, un autor cu mare vizibilitate în România, carte în care se dorește a se da credit teoriei potrivit căreia o mare parte dintre soldații romani veniți în Dacia erau evrei și că, în consecință, evreii sunt parte din etnogeneza poporului român, lucrurile tind să capete o altă anvergură…

Pentru că pornind de la aceste teorii, cine știe, mâine-poimâine o să se dorească să schimbăm numele României în Israel…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Getul Iancu de Hunedoara – Stâlp al românilor

$
0
0

iancu castel
De fiecare dată când o mare figură românească s-a afirmat în Europa, numeroase voci s-au aplecat imediat și asupra ascendenței sale.

Maghiarofonilor contemporani care mereu contestă ascendența românilor din geți, trebuie să le mai amintim câteodată cine suntem și cine i-a condus și pe strămoșii lor de limbă. În acest sens să le aducem aminte ce spuneau cronicarii din epocă sau ulterior despre români.

Referitor la originea etnică a lui Iancu de Hunedoara, atât izvoarele istorice narative cât şi cele oficiale, documentare (în special cele diplomatice), din timpul său (dar şi cele mult ulterioare epocii în care a trăit) confirmă, în marea lor majoritate, rădăcinile sale româneşti.

Cronicarul grec Critobul din Imbros consemna în lucrarea sa intitulată Din domnia lui Mahomed al II-lea, anii 1451-1467, că celebrul sultan otoman, cuceritor al Constantinopolului, considera că împăratul bizantin ”i-a aţâţat împotriva noastră (a turcilor) pe getul (românul) Ioan împreună cu peonii (ungurii) şi dacii (românii) lui”. Critobul din Imbros, (Din domnia lui Mahomed al II-lea, anii 1451-1467, ediţie de Vasile Grecu, Editura Academiei RPR, Bucureşti, 1963).

Învăţatul italian Marco Antonio Bonfinio (Bonfini ⁄ Antonius Bonfinius) nota în cronica sa că părintele lui Iancu de Hunedoara era român dintre cei ”care locuiesc acum pământurile geţilor şi dacilor.”

Înaltul ierarh bizantin Sylvestros Syropoulos afirma, la rându-i, despre Iancu, că este ”stâlp al românilor”.

Marele erudit italian Aeneas Sylvius Piccolomini (ajuns ulterior papă sub numele de Pius al II-lea) scria că ”Johannes Huniades, cujus nomen caeteros obnubilat, non tam Hungarorum quam Valachorum, ex quibus natus est gloriam auxit”, adică ”Ioan Huniade, al cărui nume întunecă pe al celorlalţi, nu a sporit atât de mult gloria Ungurilor, cât a Românilor din coapsele cărora s-a născut”.

În însemnările sale, umanistul italian Galeotto Marzio, unul dintre cei mai de încredere curteni ai regelui Matia Corvinul (şi, deci, în măsură să cunoască bine situaţia familială a stăpânului său), spunea că ambasadorii statelor italiene ce veneau sau staţionau vremelnic la Curtea regală maghiară îl numeau pe tatăl acestuia ”Ioan Românul”. În fine, pe când încă trăia, se ştia că ”Ioan (Iancu de Hunedoara) nu era nobil maghiar, ci român din părinţi din neam nu prea mare”.

********************************

Iancu de Hunedoara a fost unul dintre cei mai mari conducători politico­militari din Europa secolului al XV-lea, el remarcându-se, îndeosebi, în cadrul luptei antiotomane din vremea sa, al cărei iniţiator şi lider principal este considerat a fi fost, în unanimitate, atât de către contemporanii săi cât şi de posteritate.

Citește articolul integral aici: https://thraxusares.wordpress.com/2015/11/27/getul-ioan-de-hunedoara-stalp-al-romanilor/

Șase milenii de continuitate (2015) – un film de Daniel Roxin

$
0
0

Titlu bun afis5b(1)
Apele și munții României păstrează în taină, peste milenii, povestea oamenilor care au trăi cândva aici. În urmă cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, și-au căutat un loc într-o lume care, cu siguranță, li se părea misterioasă. De la ei ne-au rămas suficiente lucruri care să ne permită să înțelegem, măcar într-o anumită măsură, cine au fost…

Alături de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița reprezintă apogeul dezvoltării umane în Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentară cu activități complexe, au reușit să lase în urmă capodopere artistice care îi uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu îndrăgostiți.

Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținând comunităților Boian și Gumelnița au relevat faptul că aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”

Mai mult decât atât, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi dispărute”, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastră curge sângele acelor oameni”.

Tocmai de aceea, cu gândul la uriașul patrimoniu cultural pe care îl are România, ne întrebăm în mod firesc de ce cărțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria străveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți străini Vatra Vechii Europe)

***
Acest scurt metraj pe care îl lansez astăzi își propune să umple un mare gol de informație pentru publicul larg în legătură cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul României de astăzi: Cultura Gumelnița.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/
Date tehnice:
Scenariu, regie și lectură: Daniel Roxin
Imagine: Silviu Crângureanu
Grafică și montaj: Gabriel Vasilescu

Filmul a fost realizat cu suportul La Fântâna
la-fantana-1399913574
http://lafantana.ro/

 


“Testamentul Zeilor Dunăreni”: Filmul prin care Nemții pun umărul la rescrierea istoriei europene

$
0
0

schelet cu podiabe din aur
Nu o să mai treacă mult până când Civilizația Sumeriană va fi înlocuită de Civilizația Dunăreană în rolul de primă mare cultură a lumii – cea în care s-a născut scrierea.

Chiar dacă astăzi se duce o luptă crâncenă între susținătorii dogmei oficiale și cercetătorii care spun că istoria Europei ar trebui rescrisă, în sensul restabilirii adevărului, ea va fi câștigată în cele din urmă de noua viziune asupra istoriei străvechi – cea care spune că spațiul carpato-danubioano-pontic este Vatra Vechii Europe.

În filmul pe care îl puteți urmări mai jos, pentru a cărui traducere în limba română le mulțumim lui Grigore Oprița și Wolfgang Schweizer, iar pentru sincronizare lui Nick V.Mitoc, un film realizat de Wolfgang Niedermair, veți putea descoperi lucruri uimitoare despre Cultura Dunăreană din Vechea Europă.

harald haarman

Atât la nordul Dunării cât și la sudul marelui fluviu, s-a dezvoltat o cultură sedentară extraordinară, care nu cunoștea războaiele, cu o vechime de 7.000-8.000 de ani. Parte din aceasta, Tăblițele de la Tărtăria și restul sutelor de semne apaținând culturii Turdaș – Vinca, îi fac pe tot mai mulți să considere că înainte cu 2.000 de ani ca sumerienii să existe, aici se puneau bazele primei scrieri din lume.

Despre celelalte lucruri impresionante născute de oamenii acelor vremuri, veți afla mai multe vizionând acest film.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Moș Crăciun este mai bătrân decât Creștinismul. Câte mii de ani să aibă?

$
0
0

Mos-Craciun
Multe dintre sărbătorile, tradițiile și miturile din timpul geto-dacilor sau ale unor vremuri și mai vechi se ascund astăzi sub haina creștinismului care, pentru că nu a putut să le elimine din conștiința oamenilor, le-a adoptat și a căutat să le dea un alt sens.

Așa s-a întâmplat și cu Moș Crăciun, bătrânelul simpatic care le aduce astăzi cadouri și bucurie copiiilor și despre care poveștile creștine spun că în vremuri îndepărtate era un cioban rău care a refuzat să o primească pe Fecioara Maria să nască în stâna sa. Primită pe ascuns de soția ciobanului, a atras furia acestuia care a încercat să-și ucidă consoarta. Atunci, printr-un miracol, i-au fost tăiate mâinile, dar Fecioara Maria i le-a lipit la loc, lucru care a dus la transformarea lui în moșul bun și darnic de astăzi…

Dacă este să privim povestea lui Moș Crăciun prin intermediul studiilor unor specialiști etnologi, aflăm lucruri surprinzătoare.

Astfel, reputatul academician şi etnolog Romulus Vulcănescu ne spune în cartea „Mitologia românească” că Moş Crăciun a fost un zeu forte vechi al popoarelor indo-europene și că ar fi fost venerat și de geto-daci: “Moş Crăciun a apărut în spiritualitatea neolitică a populaţiilor de pe teritoriul ţării noastre ca un zeu gerontolatric, o divinitate arhaică care marchează pe pământ hierofania timpului sacru în solstiţiul de iarnă, la răstimpul dintre doi ani. (…) Moş Crăciun face parte din categoria arhaică a moşilor din calendarul popular unde sunt stabilite sărbătorile pentru cultul morţilor. (…) Imaginea mitică de semizeu a Bătrânului Crăciun oscilează între aceea a unei semidivinităţi arhaice şi semidivinităţi creştinizate. Ca semidivinitate arhaică este înfăţişată printr-un strămoş de o vârstă nedeterminată pe chipul căreia timpul a încremenit o fizinomie de mască milenară. (…) În mitologia geto-dacă este posibil să fi fost reprezentat printr-un strămoş care simboliza echilibrul elementelor în stadiul facerii lor, al începutului procesului celor necreate şi nedate în vileag. Pe pământ marchează hierofania timpului sacru în solstiţiul de iarnă” (Află mai multe AICI)

Prof. Olimpia Cotan Prună: “Sărbătoarea este precreştină şi a fost asimilată în sec.IV î.Hr. şi de către romani”.

Etnologul Ion Ghinoiu: “Crăciunul a apărut ca o sărbătoare solstiţială când oamenii celebrau divinitatea solară cu acest nume. Determinativul de “Moş” indică ziua zeului adorat care trebuie să moară şi să renască împreună cu timpul calendaristic la Anul Nou.”(Dicţionarul obiceiurilor populare de peste an)

Așdar, pentru noi românii, ca urmași ai geto-dacilor, sărbătorile creștine au importanță și pentru faptul că au adus până astăzi, chiar dacă într-o formă ascunsă, tradițiile, sărbătorile și miturile geto-dacilor. Nu ne rămâne decât să le redescoperim!

Sărbători fericite!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Lingviștii unguri aruncă în aer Academia Română. DEZVĂLUIRI

$
0
0

unguri academia romana
În anul 1982, sub patronajul Academiei Maghiare de Științe, a fost tipărită o carte de lingvistică numită „A Magyar Szokeszlet Roman Elemeinek Tortenete” în care se dovedește că 2.333 de cuvinte din lexicul de bază al limbii maghiare sunt împrumuturi din limba română!!!

Cu toate că această carte a ajuns un an mai târziu la Academia Română, adică în anul 1983 (după cum ne spune directorul editurii Uranus, Dumitru Ioncică), lingviștii români au ignorat-o, astfel că aceleași 2.333 de cuvinte pe care ungurii demonstrează că le-au împrumutat din limba română, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române apar ca împrumuturi din… maghiară (!!!) sau alte limbi.

În condițiile în care Institutul de Lingvistică al Academiei Române este condus de Academicianul Marius Sala, un specialist în ebraică, care și-a luat doctoratul în filologie cu teza Fonetica și fonologia iudeospaniolei din București, aproape că am putea înțelege lipsa de interes pentru lucrarea maghiară de lingvistică. Acceptarea ei ar dinamita întregul DEX, acest “copil infirm al Academiei Române” (după cum îl numea Dumitru Ioncică), pe care niciun lingvist din cadrul Institutului de Lingvistică pare că nu vrea să-l trateze.

Imaginați-vă: ungurii spun că un mare număr de cuvinte din limba maghiară sunt împrumuturi din română, iar lingviștii noștri pe puncte se fac că nu știu nimic de acest lucru, pentru a conserva minciuna din DEX, care spune că românii nu au fost capabili să își păstreze nici măcar cuvintele de bază legate de cele mai elementare lucruri și acțiuni și că limba română este o limbă bazată exclusiv pe împrumuturi din alte limbi!

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaEvident că fanaticii romanizării, latinopații cu patalama din toată țara sunt în pericol de a fi coborâți de pe piedestalul pe care s-au cocoțat, pentru că teoria romanizării devine tot mai ridicolă, pe zi ce trece. În acest sens, vă recomand o altă carte demolatoare a romanizării și a DEX-ului, scrisă de cercetătoarea Iulia Brânză Mihăileanu: “Pentru cine este nocivă Originea Traco-Dacă a Limbii Române?” Cartea este disponibilă pe www.dacia-art.ro

În ceea ce privește studiul ligvistic realizat de unguri, vă invit să urmăriți un fragment de 20 de minute din emisiunea Adevăruri Tulburătoare, pe care o realizez pe Nașul Tv, în care dezbat subiectul fără menajamente, împreună cu Dumitru Ioncică, directorul editurii Uranus.

Vizionare cu folos!

 

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

„Lucian Boia falsifică istoria!” – o spune Academicianul Ioan Aurel-Pop

$
0
0
lucian_boia
Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”(UBB) din Cluj Napoca, a comentat afirmațiile făcute de profesorul Lucian Boia în cartea sa „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Humanitas, 2014), cum că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea înfăptuită la 1918.
La pagina 81 a cărții apărute anul trecut, Lucian Boia scrie: „Până la urmă, doreau sau nu unirea cu România? Să zicem că da, dar nu mai mult decât își doreau rămânerea în interiorul unei monarhii habsburgice reformate. Unirea cu România aparținea unei istorii virtuale, unui viitor posibil, dar încă nelămurit. În plan concret, mișcarea națională a românilor din Transilvania nu a acționat în sensul unirii cu România, ci strict, mai întâi, în vederea restaurării autonomiei Transilvaniei, apoi a obținerii deplinei egalități de drepturi în interiorul Ungariei”.
„Ideea năstrușnică despre faptul că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea a fost reiterată recent numai de istoricul bucureștean Lucian Boia, care confundă intenționat partea cu întregul, transformă minoritatea în majoritate și face din anumite voci izolate opinie publică”, a spus Ioan Aurel Pop într-un interviu din Adevărul.
Academicianul susține că Lucian Boia falsifică istoria, din dorința de câștig facil.
„Îi reproșez faptul că din dorința de câștig facil, de simpatie din partea unui public neavizat, el falsifică istoria, datele istorice. Pleacă de la niște argumente care sunt în inferioritate, ca număr, nu pot demonstra voința majorității, cu alte cuvinte, culege argumente pro domo. Iar în istorie poți să găsești argumente pentru orice idee, însă dacă generalizezi falsifici prin metodă proastă. Metodele istoricului sunt verificate, ele trebuie aplicate. El a și declarat că nu aplică metodele istorice pentru că ar fi depășite”, declară rectorul clujean.
Mai mult, Lucian Boia este acuzat de incompetență.„Nu știe să citească un document în latină, slavonă, greacă. Toată expertiza lui istorică vine din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu e un istoric al timpurilor de demult, preia de la unii și de la alții”, conchide Pop.
Citeste articolul integral aici: ActiveNews

Prima mare surpriză istorică a anului 2016. Un eveniment care va avea ecouri profunde în România…

$
0
0

Așa cum am promis în ultimele zile ale anului 2015, în noul an 2016 veți avea parte de mari și foarte plăcute surprize ISTORICE, la care lucrăm de ceva vreme.

Decebal-2

Prima se va petrece la mijlocul lunii ianuarie (vă dăm date precise în câteva zile) când veți avea ocazia să o cunoașteți pe lingvista spaniolă Carme Jimenez Huertas care va ajunge în București pentru lansarea cărții NU VENIM DIN LATINĂ, o carte în care demonstrează științific că limbile romanice, inclusiv româna, nu vin din latină și că romanizarea nu a avut loc în niciuna dintre țările vorbitoare de limbă romanică.

carmen

Nu venim din latina copertaExponentă a noului val de lingviști occidentali care contestă cu argumente științifice dogma romanizării, Carme Jimenez Huertas ne spune limpede: “Limbile romanice nu vin de nicăieri. Ele erau aici. Erau graiuri locale. (…) E clar că au o aceeași origine, o limbă mamă, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice…”

Evenimentul este organizat de Asociația Geto Dacii iar cartea NU VENIM DIN LATINĂ este editată de Editura Geto Dacii în limba română. De la mijlocul lunii ianuarie, va fi disponibilă aici: http://dacia-art.ro/

Mulțumim pe această cale firmei PCNET-CATV (http://www.pcnet-catv.ro/) pentru susținerea financiară a evenimentului.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Un interviu subtitrat în limba română cu autoarea poate fi vizionat aici (apasati butonul CC pt a se activa subtitrarea):

 

Arestarea extremiștilor maghiari anunță unirea Basarabiei cu România? Care sunt jocurile geostrategice?

$
0
0

pod de flori 1
Cu toții am fost surprinși în ultima lună de acțiunile DIICOT împotriva extremismului maghiar, acțiuni care au dus la arestarea a doi lideri ai grupării “64 de Comitate”, acuzați de terorism. În același timp, tot în această perioadă au fost trimiși în judecată alți doi maghiari – Csibi Barna, ciumpalacul extremist care l-a spânzurat ritualic pe Avram Iancu, și liderul unei formații rock cu mesaje anti-românești…

Spun că am fost surprinși pentru că acțiunile extremiste ale unor maghiari sunt cunoscute de peste 20 de ani și nimeni nu le-a făcut nimic. Ba, mai mult, autoritățile s-au prefăcut că nu există și au pupat UDMR-ul în fund cu orice ocazie. De ce acum e altfel? – Pentru că avem un context internațional diferit, iar României I S-A DAT VOIE să își facă ordine în ogradă! Nu din umanism, ci pentru a fi mai de folos unor interese geostrategice foarte mari care presupun ca țara noastră să fie puternică și stabilă. Tot din această perspectivă ar trebui pivite și acțiunile DNA care decimează clasa politică… Asta înseamnă că, paradoxal, pentru noi există o fereastră de oportunitate pe care, dacă o folosim cum trebuie, ne vom putea dezvolta rapid.

Privind contextul internațional în care ne găsim trebuie să recunoaștem că suntem între ciocan și nicovală. Pe de o parte, Rusia (respectiv Imperiul Țarist și apoi Uniunea Sovietică) s-a dovedit de 200 de ani unul dintre principalii noștri dușmani – ne-a jefuit de resurse, ne-a furat teritorii, ne-a ucis elitele, a făcut tot posibilul să ne distrugă identitatea. Oricât de creștin ortodoxă se pretinte astăzi, până când nu își ia mâinile de pe Basarabia, nu ne returnează întregul tezaur și nu recunoșate public toate măgăriile pe care le-a făcut împotriva românilor, nu putem avea încredere în ea. Pe de altă parte SUA, principalul aliat al României, este preocupată să se folosească de noi ca tampon în fața Rusiei și desigur, vrea să pună mâna pe resursele noastre. Pe multe a și pus… Cu alte cuvinte, oricum ar da-o, românii nu pot să-și folosească la maxim resursele în propriul interes și nu se pot dezvolta cum ar vrea pentru că alții, mai puternici, fac regulile jocului.

Și totuși, în acest moment există o fereastră de oportunitate care ne va permite să ne dezvoltăm până la un punct, să ne facem ordine în țară și să aducem Basarabia acasă… Iar în acest context, decapitarea extremismului maghiar pregătește și anunță unirea Basarabiei cu România! Haideți să vedem de ce…

Poate ați observat că ori de câte ori s-a pus mai serios problema unirii Basarabiei cu România, în așa-zisul ținut secuiesc apăreau acțiuni destabilizatoare ca un avertisment ce ne spunea: dacă faceți unirea, o să pierdeți Transilvania, lucru care arăta înțelegerile care existau și există încă între Rusia și Ungaria. Teama pierderii Transilvaniei a blocat mereu acțiunile ferme realizate în vederea unirii. Mai mult decât atât, nu ne-am putut atinge de extremiștii maghiari, din aceleași motive – riscam destabilizarea țării, în regia Rusiei și Ungariei.

Ce s-a schimbat astăzi? E vorba de noul Război Rece generat de intervenția americanilor în destabilizarea Ucrainei și apoi de intervenția Rusiei și ocuparea Crimeii, iar mai recent, de intrarea Rusiei în Siria și sprijinirea lui Al-Assad împotriva intereselor americane care vor să-l îl dea jos pe președintele sirian…

Asta face ca americanii să aibă nevoie de o Românie puternică și stabilă, pentru a-i sluji mai bine interesele la granița cu Ursul Rusesc. Iar o Românie puternică și stabilă presupune eradicarea corupției (în special a celei care face servicii Rusiei) – așadar undă verde pentru DNA, eliminarea factorilor de destabilizare etnică internă, pentru a pregăti terenul unirii cu Basarabia – așadar undă verde pentru DIICOT împotriva extremismului maghiar, creștere economică reală pentru a susține mai bine efortul militar în parteneriatul cu NATO – așadar mai multe investiții străine dar și o dezvoltare a afacerilor românești. Peste toate, sentimentul meu este că acest context va fi favorabil și pentru demolarea unei părți din falsurilor istorice care ne otrăvesc trecutul.

În ceea ce privește unirea Basarabiei cu România, o confirmare a acestor concluzii este dată de agenția americană Stratfor, condusă de George Friedman, care vorbește în aceste zile cât se poate de direct despre această posibilitate dar și de presa europeană (vezi spre exemplu ziarul german “Frankfurter Allgemeine Zeitung”) care alocă spații tot mai largi dorinței moldovenilor de a se uni cu România și care le explică restului europenilor că Basarabia este pământ românesc.

Să ne înțelegem – dacă vom fi lăsați să ne dezvoltăm și să ne unim cu Basarabia, nu este pentru că americanilor (nu mă refer la poporul american, ci la cei care îi controlează destinul) sau liderilor europeni le pasă de noi în mod special, ci pentru că în acest fel le suntem mai de folos! Indiferent de motivul lor însă, trebuie să profităm de această situație și să ne refacem țara teritorial, economic și spiritual! Astfel de oportunități nu sunt prea dese în istorie…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

ISTORIE INCREDIBILĂ – De ce a învățat LIMBA DACĂ Richard I al Normandiei, în secolul X?

$
0
0

Richard  I si un Dac
Dacă adevărul istoric ar fi pus la locul lui, tot ce știm noi astăzi despre istoria antică a Europei ar fi aruncat în aer.

Astfel, un alt episod istoric surprinzător și necunoscut în România, legat de traco-geto-daci, ne vine tocmai din Franța. “Ce treabă ar avea dacii, geții sau tracii cu Franța?” ar întreba unii. Dacă luăm în discuție izvoarele istorice, atunci au multă treabă…

Astfel, istoricul normand Dudon de Saint-Quentin, care a scris o istorie a primilor duci de Normandia, ne spune în secolul X că William Spadă-lungă, tatăl viitorului Richard I al Normandiei, a dat dispoziție (lui Bothon) ca fiul lui să învețe limba… DACĂ.

Iată citatul: “Pentru că locuitorii din Ruen utilizează mai mult limba romană decat limba dacă, și pentru că cei din Bayeux se servesc mai mult de limba dacă decât de cea romană, eu vreau ca fiul meu sa fie dus cât mai repede posibil la Bayeux ca să fie, Bothon, crescut și format sub responsabilitatea ta cu cea mai mare grijă în limba dacă, învățând-o definitiv ca să poata discuta mai târziu cu oamenii de origine dacă.” (De moribus et actis primorum Normanniae ducum)

Desigur, prima întrebare care ne poate veni în minte este: Ce să caute dacii sau limba dacă pe teritoriul Franței, acum 1.000 de ani, că doar ni s-a spus la istorie că dacii, geții și tracii au dispărut de pe planeta asta, chiar din sistemul solar, încă din antichitate?!? Și, desigur, și-au luat și limba cu ei… ;)

Păi, în realitate, legendele normande vorbesc despre originea troiană, adică tracă, a normanzilor, relatând cum, după căderea Troiei, regele Antenor a fugit cu 2000 de cavaleri și o suită de alte 500 de persoane, a trecut pe lângă Dunăre, prin Dacia, Panonia, Germania si a ajuns in Scandinavia… De acolo, mai târziu, urmașii acelora au coborât în Normandia. Ceea ce explică acest surprinzător episod de istorie medievală. (Citește aici: Légende de l’origine troyenne des Normands)

Despre aceste legende ale originii troiene (tracice) a normanzilor ne vorbesc Dudon de Saint-Quentin (a trăit între 965-1043), Guillaume de Jumièges (a trăit între 1000-1070) și Benoît de Sainte-Maure (a murit în anul 1173).

Peste toate, cercetătorul Gabriel Gheorghe spune în cărțile sale că limba franceză veche (cea de azi este o limbă academică confecționată acum câteva secole pentru a unifica dialectele din Franța) conține foarte multe cuvinte identice cu cele românești și că românii de azi pot să o înțeleagă destul de bine, mai bine decât francezii de astăzi!!! Te pune pe gânduri acest lucru, nu-i așa?

Și istoria surprinzătoare a normanzilor nu se oprește aici. Voi reveni în curând…

Ca o notă de final, vă reamintesc că și istoria înființării Romei are legătură cu legenda troianului Eneas care a ajuns în peninsula italică după războiul Troian și a pus bazele unei cetăți. Ce mică și plină de traci e lumea! :))))

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

P.S. Mulțumiri profesorului Avram Fițiu pentru faptul că mi-a atras atenția asupra acestui subiect!

Recomandare carte: Românii în „Mileniul de întuneric”. DiSponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Finca-700x1024


Zeul Lup și doinele care vorbesc despre Dunăre… în Lituania. Legătura cu DACII

$
0
0

zeul lup
Din toată Europa vin dovezi care ne arată că strămoșii noștri geto-dacii au roit din spațiul carpatic și au ajuns și în alte părți. Astfel, spaniolii, normanzii, englezii, suedezii, danezii și alții au revendicat în decursul timpului rădăcini geto-dacice. A crede că toți trăiau în confuzie atunci când vorbeau despre astfel de rădăcini e o dovadă de ignoranță.

Surprizele nu se opresc însă aici. Mulțumită investigațiilor jurnaliștilor de la Formula As, am aflat din această toamnă, că urmele geto-dacilor sunt prezente și în țările baltice – Lituania, Letonia și Estonia – și că oamenii de știință din aceste țări le confirmă fără vreo reținere.

În acest sens, puteți citi și aceste articole:

1. EXCEPȚIONAL: Dacii de la Marea Baltică. Descoperirile din această toamnă…

2. Tot ce este fabricat din bronz pe teritoriul Lituaniei de azi poartă amprenta DACICĂ” – o spune directorul Muzeului Kernave din Lituania

Într-un articol recent apărut în Formula As, jurnalistul Cătălin Manole ne mai relatează și alte lucruri uimitoare. Astfel, aflăm despre doinele lituaniene, foarte asemănătoare cu doinele românești, în care apare frecvent motivul Dunării și despre Zeul Lup, aparținând unei tradiții păgâne apropiată de Zalmoxianism. Iată câteva fragmente din articolul lui:

Cătălin Manole (jurnalist Formula As): Noi le zicem doine, lituanienii le zic „daine”. La fel ca la noi, sunt melodii ritualice, cântate la muncă, la nuntă, la moarte, doine de dragoste şi de jale. Fapt cu totul uimitor este că în multe din ele apare Dunărea, „Dauno”. Nimeni nu ştie să explice cum a ajuns cel mai mare fluviu al României, un laitmotiv în folclorul Ţărilor Baltice. Cel mai logic ar fi să acceptăm că Dunărea, la fel ca şi doina, a fost adusă în nord de daci.

flueir

Marcele Paulauskiene are acum 83 de ani şi este una dintre cele mai mari doinitoare ale Lituaniei. A trăit toată viaţa aici, în micul cătun ascuns între pădurile de mesteceni din apropierea localităţii Varena. Odată, la un festival folcloric, a cunoscut doinitori din România. A rămas uluită, biruită de ceea ce auzea. Cântările lor semănau întru totul cu dainele lituaniene.

Marcele Paulauskiene: „În limba noastră, Dunăre se spune Dauno sau Daunoi. Daina asta este despre un băiat şi o fată care s-au îndrăgostit unul de altul, dar îi separă Dunărea cea mare. Mai este o daină foarte cântată, despre nişte războinici care încearcă să treacă Dunărea şi nu reuşesc, din cauză că fluviul este prea adânc şi învolburat. Nu ştiu de ce avem dainele astea despre Dunăre. Nu ştiu cum au ajuns aici, atât de departe, în nord. Aşa le-am moştenit de la părinţi şi de la bunici, aşa le cântăm şi noi mai departe. Ne însoţesc viaţa. Daina este cântecul nostru naţional. Însă cele mai frumoase daine sunt cântecele de leagăn şi cele de înmormântare. E atâta căldură în ele! În niciun alt cântec nu e pusă atâta iubire pentru cei ce vin şi pentru cei ce se duc. Când o să plec spre Dumnezeu, o să am şi dainele mele cu mine. O să cânt la porţile Raiului şi poate aşa o să fie mai uşor să pătrund în el…”

Loreta Sungailiene, şefa departamentului de muzică din cadrul Institutului Naţional de Folclor din Lituania: „Poate nu este întâmplător că şi România, şi Lituania, au doina şi daina înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO. Într-adevăr, sunt uimitoare asemănările dintre cântecele şi ritualurile noastre şi ale românilor (…) Dunărea e prezentă şi în mitologia lituaniană, avem şi legende despre acest fluviu. (…) Poate chiar asta au vrut să ne trans¬mită strămoşii noştri, că veneau de la Dunăre, şi cum nu aveau scriere, au făcut-o prin daină.”

Aida Rancane, specialist în etnografie și folclor: „Da, sigur că daina a ajuns din altă parte până aici. De altfel, aceasta este o denumire veche, folosită foarte rar, astăzi îi spunem diesme. (…) Eu cred că există legături importante şi între zamolxianismul vostru şi păgânismul nostru. Mi-am dat seama de asta când am aflat că şi la daci, lupul era un animal foarte important, ritualic. La noi a fost un timp când Zeul Lup reprezenta puterea supremă. Nici măcar nu aveai voie să îi pronunţi numele, trebuia să îi spui altfel. Şi orice tânăr devenea războinic numai după un ritual anume, în care, spiritual, se înfrăţea cu Lupul şi devenea ca el. Exact ca la daci! Ar fi interesant de văzut ce s-a păstrat în păgânismul nostru din vechile voastre credinţe, din zamolxianism.”

Cătălin Manole (jurnalist Formula As): Singurul răspuns posibil la tot ce s-a descoperit în Lituania este prezenţa, cândva, în adâncul istoriei, a daco-geţilor dunăreni, care au colonizat zona baltică a nordului Europei, aşa cum afirmă, de altfel, aducând argumente convingătoare, autori ca Friederich Menius, Caspar Peucer, Basanvicius şi alţi istorici ale căror scrieri se află în marile biblioteci ale Europei. Şi mai este un argument, o realitate simplă, simţită cu inima: e suficient să asculţi o daină şi o doină, ca să înţelegi că am fost parte, cândva, din aceeaşi familie şi din acelaşi neam.

Citește articolul integral din Formula AS, aici: http://www.formula-as.ro/2015/1188/societate-37/ei-dauno-dauno-doinele-de-pe-malul-balticii-19879

Recunoscători jurnaliștilor de la Formula As, care de 10 ani descoperă comunitățile de vlahi și de urmași ai geto-dacilor din întrega Europă, așteptăm ca și istoricii și arheologii români să investigheze cu același entuziasm…

Dacă încă știm puține despre geto-daci este din vina autorităților (anti)românești care ne conduc. Vă reamintesc că siturile geto-dacice din România sunt cercetate sistematic într-un procent de 1-2% (unu sau doi la sută). Oare ce s-ar descoperi dacă s-ar investi câteva milioane de euro pe an în cercetarea lor? Probabil că tocmai de aceea nu se cercetează: pentru că descoperirile ar da istoria oficială peste cap.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Reproduceri după artefacte dacice, disponibile pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/decoratiuni/reproduceri-dupa-artefacte.html

banner artefacte geto dacice

Arhitectura geto-gotica, dupa Carlo Troya

$
0
0

arhitectura gotica
Acum peste 150 de ani, istoricul și politicianul italian Carlo Troya ne vorbea despre istoria geto-goților, fiind unul dintre cei peste 50 de autori antici, medievali și moderni care spun că geții și goții sunt același neam.

Împreună cu editorul cărții lui Carlo Troya, domnul Dumitru Ioncică, carte apărută în România cu numele ARGUMENTE PENTRU RESCRIEREA ISTORIEI EUROPENE, vă propunem o scurtă discuție despre ceea ce autorul numește arhitectura geto-goților.

Oricât ar părea subiectul de protocronist pentru unii, atâta vreme cât un mare istoric străin îl dezvoltă, este de datoria noastră să atragem atenția asupra lui.

carlo troyaCartea lui Carlo Troya poate fi achiziționată de aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Mai jos puteți viziona 15 minute dedicate acestui subiect pe Nașul tv. Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

 

 

SURPRIZĂ: Fotbal în cetatea lui Menumorut!!! Autoritățile s-au sesizat. Ce urmează?

$
0
0

Menumorut fotbal
În iunie 2015 publicam un articol incendiar în care reclamam lucrurile impardonabile care se petrec în cetățile lui Gelu și Menumorut, ducii care stăpâneau părți importante din Transilavania la venirea ungurilor aici. Astfel, dacă în cetatea lui Gelu se cultivă porumb, în cetatea lui Menumorut e amenajat un teren de fotbal, ambele cetăți nefiind semnalizate, neexistând vreun indicator care să le spună eventualilor turiști ce anume găsim aici. Constat că acel articol, devenit viral atunci (a fost citit de aproape 40.000 de oameni), și-a îndeplinit rolul! Citiți articolul din iunie aici: http://www.cunoastelumea.ro/se-petrec-lucruri-incredibile-in-cetatile-medievale-ale-lui-gelu-si-menumorut/

Între timp am aflat, la atenționarea unui cititor, căruia îi mulțumesc pentru link, că Digi 24 Oradea a făcut ulterior o investigație pe același subiect, intervievând și autoritățile politice și științifice ale județului în legătură cu situația cetății lui Menumorut. În condițiile în care chiar arheologii spun că cetatea lui Menumorut poate fi comparată ca valoare istorică cu Troia, existând nu mai puțin de 26 de straturi de locuire (nivele arheologice) în acel loc, faptul că ea nu este valorificată istoric și turistic este cu atât mai grav. Dar să urmărim reportajul făcut de Digi 24 Oradea…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Reportaj Digi 24:

Specialiştii spun că în cetatea lui Menumorut au fost descoperite în ultimii 100 de ani obiecte străvechi de o valoare uriaşă.

„Este unul dintre cele mai importante situri arheologice din România; dacă vreţi putem să îl comparăm cu Troia – are 26 de niveluri arheologice”, spune arheologul Florin Sfrengeu.

Autorităţile promit să rezolve problema indicatoarelor. Cât despre terenul de sport din vechea cetate, cei de la Cultură spun că fortăreaţa nu are de suferit atât timp cât nu se fac săpături.

„Vom semnaliza corespunzător acest monument şi vom amplasa şi nişte panouri cu date informative despre această cetate. Am şi sugerat de altfel că dacă se doreşte un teren de fotbal modern să caute un alt amplasament”, promite Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor.

„Trebuie o informare mai bună şi bineînţeles,  în viitor, cu finantarea unui proiect care ar costa sute de mii sau chiar milioane de euro, ar putea chiar fi pusă în evidenţă”, susţine arheologul Florin Sfrengeu.

Localnicii nu ştiu prea multe despre cetatea lui Menumorut.

„- Care e importanţa cetăţii, povestea ei?
– Păi… e o cetate!
– A cui a fost cetatea?
– A turcilor.”

„-De cetatea lui Menumorut sau cetatea Biharia cum mai este cunoscută, nu ştiţi nimic?
– Nu.”

În schimb, toţi ştiu că pe locul fortificaţiilor din vechime se organizează în timpurile moderne serbări şi meciuri de fotbal.

„- Acolo se face fotbal şi ce ştiu eu ce.
– Deci se joacă fotbal?
– Da, da.
– Şi zilele comunei tot acolo se ţin?
– Da, da, acolo.”

Sursa: Digi 24 Oradea

 Urmărește aici interviul cu directorul Direcției Județene de Cultură Bihor, Lucian Silaghi:

Un lingvist spaniol aruncă în aer teoria romanizării. Se prefigurează o nouă controversă națională

$
0
0

Duras 3
Ultimii ani au marcat o amplificare a luptei pentru adevărul istoric între susținătorii tezei romanizării geto-dacilor și a originii latine a limbii române și susținătorii unei noi viziuni asupra istoriei care spune că romanizarea nu s-a produs, că geto-dacii nu au dispărut din istorie, iar limba română nu este născută din latină, relația dintre acestea fiind aceea de limbi surori cel mult, ambele provenind dintr-o limbă mai veche, fiind dezvoltări paralele ale acesteia.

Desigur că stăpânii dogmei oficiale s-au înfierbântat și au aruncat cuvinte grele în direcția contestatarilor romanizării, declarându-i impostori, agenți străini, dacopați, dacomani și altele asemănătoare.

Faptul că romanii nu au cucerit decât cel mult o treime din Dacia nord-dunăreană, că au stat foarte puțin aici, că majoritatea coloniștilor și militarilor romani nu erau latini (deci nu era cine să se ocupe de romanizare), că geto-dacii s-au războit încă 200 de ani cu romanii, după războaiele dintre Traian și Decebal, nu au fost niciodată argumente suficient de bune pentru fanaticii romanizării, care le-au pus întotdeauna la gunoi.

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaPeste toate, pentru a-și susține teoria mincinoasă au transformat DEX-ul într-o caricatură științifică susținând, nici mai mult nici mai puțin, că toate cuvintele din limba română sunt cuvinte de împrumut, că autohtonii români nu au reușit să conserve niciun cuvânt propriu (astăzi, chiar și puținele cuvinte despre care se spunea că sunt dacice, apar în DEX cu… etimologie necunoscută!). O astfel de nebunie nu putea fi lansată pe piață decât de părinții alogeni ai DEX-ului și nu poate fi susținută decât de orbi. A pretinde că românii nu au fost în stare să conserve niciun nume propriu pentru costumul lor popular, pentru cele mai comune obiecte din gospodărie sau pentru cele mai banale activități sedentare frizează retardul intelectual! Iar acest lucru este demolat cu ironie în cartea Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române? – scrisă de cercetătoarea Iulia Brânză Mihăileanu. Cartea este disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Cu toate acestea, apologeții romanizării nu au astfel de jene logice așa că o dau înainte cu aceleași teorii.

Ei bine, în acest context, apare în ecuație un „nou jucător” în „persoana” lingviștilor străini care, la rândul lor, cu argumente științifice, contestă teoria romanizării și a originii latine a limbilor romanice. Și dacă „științificii” noștri inutili nu au fost deloc sensibili la lucrarea monumentală a lingvistului român Mihai Vinereanu (profesor la o universitate americană) – Dicționarul etimologic al limbii române, bazat pe studii de indo-europenistică, care demonstrează că un mare număr de cuvinte din limba română au un fond traco-getic și indo-european, ei bine, venirea în România a lingvistei spaniole Carme Huertas și publicarea cărții ei NU VENIM DIN LATINĂ în țara noastră, nu o să mai poată trece neobservată.

O sursă de inspirație, de argumente și dovezi științifice, această carte va deveni cu siguranță una de referință pentru români în procesul de recuperare a adevărului istoric.

Nu venim din latina copertaDedicând spații consistente și limbii române în contextul analizei științifice a limbilor romanice în raport cu limba latină, autoarea ajunge la concluzii uimitoare: „Limbile romanice nu vin de nicăieri. Ele erau aici. Erau graiuri locale. (…) E clar că au o aceeași origine, o limbă mamă, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice…”.

Așa cum spuneam în titlul acestui articol, se prefigurează o nouă controversă națională în care adepții romanizării vor fi și mai înghesuiți de argumentele și dovezile puse în joc. Noul val de lingviști occidentali, din care face parte și Carme Huertas, și-au asumat rolul curajos de a restabili adevărul istoric și de a spune lumii că limbile romanice nu vin din latină! Cu probe…

Tocmai de aceea, lansarea cărții NU VENIM DIN LATINĂ (Cartea este disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html) , care va avea loc mâine, sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00, la Muzeul Național al Țăranului Român (în Piața Victoriei), este un eveniment care, cred eu, va rămâne unul memorabil pentru noi. Vă așteptăm să o cunoașteți și să stați de vorbă cu autoarea. INTRAREA LIBERĂ!

Evenimentul este organizat de Asociația Geto Dacii, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Nașul Tv și PCNET-CATV.

Vă așteptăm cu drag!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustratia din capul articiolului: Gabriel Tora

promo nu venim din latina

parteneri Nu venim din latina

Lingviștii unguri aruncă în aer Academia Română. DEZVĂLUIRI

$
0
0

unguri academia romana
În anul 1982, sub patronajul Academiei Maghiare de Științe, a fost tipărită o carte de lingvistică numită „A Magyar Szokeszlet Roman Elemeinek Tortenete” în care se dovedește că 2.333 de cuvinte din lexicul de bază al limbii maghiare sunt împrumuturi din limba română!!!

Cu toate că această carte a ajuns un an mai târziu la Academia Română, adică în anul 1983 (după cum ne spune directorul editurii Uranus, Dumitru Ioncică), lingviștii români au ignorat-o, astfel că aceleași 2.333 de cuvinte pe care ungurii demonstrează că le-au împrumutat din limba română, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române apar ca împrumuturi din… maghiară (!!!) sau alte limbi.

În condițiile în care Institutul de Lingvistică al Academiei Române este condus de Academicianul Marius Sala, un specialist în ebraică, care și-a luat doctoratul în filologie cu teza Fonetica și fonologia iudeospaniolei din București, aproape că am putea înțelege lipsa de interes pentru lucrarea maghiară de lingvistică. Acceptarea ei ar dinamita întregul DEX, acest “copil infirm al Academiei Române” (după cum îl numea Dumitru Ioncică), pe care niciun lingvist din cadrul Institutului de Lingvistică pare că nu vrea să-l trateze.

Imaginați-vă: ungurii spun că un mare număr de cuvinte din limba maghiară sunt împrumuturi din română, iar lingviștii noștri pe puncte se fac că nu știu nimic de acest lucru, pentru a conserva minciuna din DEX, care spune că românii nu au fost capabili să își păstreze nici măcar cuvintele de bază legate de cele mai elementare lucruri și acțiuni și că limba română este o limbă bazată exclusiv pe împrumuturi din alte limbi!

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaEvident că fanaticii romanizării, latinopații cu patalama din toată țara sunt în pericol de a fi coborâți de pe piedestalul pe care s-au cocoțat, pentru că teoria romanizării devine tot mai ridicolă, pe zi ce trece. În acest sens, vă recomand o altă carte demolatoare a romanizării și a DEX-ului, scrisă de cercetătoarea Iulia Brânză Mihăileanu: “Pentru cine este nocivă Originea Traco-Dacă a Limbii Române?” Cartea este disponibilă pe www.dacia-art.ro

În ceea ce privește studiul ligvistic realizat de unguri, vă invit să urmăriți un fragment de 20 de minute din emisiunea Adevăruri Tulburătoare, pe care o realizez pe Nașul Tv, în care dezbat subiectul fără menajamente, împreună cu Dumitru Ioncică, directorul editurii Uranus.

Vizionare cu folos!

 

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Viewing all 286 articles
Browse latest View live